Moja pierwsza stronkakarolincia / Rolada Jablkowa 
   Aniołek
   Bounty
   Ciasteczka Śmietankowe
   Jabłecznik na zimno
   Karpatka
   Kuleczki Rafaello
   Owocowa Sałatka
   Rolada Jablkowa
   Sałatka Koperkowa
   Sernik pod kołderką
   Torcik Serowy
   Tradycyjna Sałatka
 

Rolada Jablkowa - Rolada Jablkowa

 


Składniki:
Nadzienie jabłkowa
1 kg jabłek
1 ½ łyżeczki cukru waniliowego
1 ½ łyżeczki cynamonu
Ciasto biszkoptowe:
4 jajka
½ szklanki cukru
¾ szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:
5 dag czekolady mlecznej
5 łyżek śmietany 30%
Do dekoracji:
wiórki kokosowe

Sposób wykonania:
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cukier waniliowy, cynamon i wymieszać. Gotowe nadzienie wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać żółtka. Następnie dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto biszkoptowe wylać na formę z nadzieniem jabłkowym. Wyrównać i włożyć formę do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut w temperaturze 180 °C.
Po upieczeniu (po upływie około 10 minut) formę przykryć ścierką i odwrócić - tak żeby na ścierce był biszkopt, a jabłka na górze. Następnie z jabłek ściągnąć papier do pieczenia. Zwinąć roladę i zostawić do ostygnięcia.
Czekoladę połamać i dodać do niej śmietanę. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Gotową polewą polać roladę jabłkową i posypać wiórkami kokosowymi.
SMACZNEGO



 
Copyright ©2014 by karolincia
Kreator Stron www